Den kompletta guiden till avbetalningar:
Vad de är, varför du vill ha dem och hur du får dem.

Ordet “avbetalning” används för att beskriva en mängd olika finansiella avtal. Beroende på sammanhanget kan det betyda att man betalar tillbaka ett lån över tid i stället för på en gång, eller att man gör mindre betalningar på ett större köp som en bil eller ett hus. Det kan också användas för att hänvisa till att dela upp hyresbetalningar för att hantera ditt kassaflöde bättre. Avbetalningar förekommer i olika former, men de har en sak gemensamt: De gör det möjligt för dig att betala för något i mindre delar i stället för en stor betalning i förväg. Även om dessa arrangemang inte alltid är nödvändiga är de vettiga i många situationer. De här tipsen hjälper dig att avgöra när avbetalning är rätt för dig och hur du kan få dem från säljare när de inte erbjuds som standard.

Vad är en avbetalningsplan?

En avbetalningsplan är ett avtal om att betala tillbaka ett lån i mindre, mer lätthanterliga betalningar i stället för en klumpsumma. Det är den vanligaste formen för att göra större inköp över tid, men den kan också användas för att dela upp hyresbetalningar och andra räkningar som är för dyra att betala på en gång. Den person som tar emot pengarna skapar ett schema för dig utifrån dina behov, detta kan vara till stor hjälp om du har svårt att hantera ditt kassaflöde. De olika typerna av avbetalningar varierar lite, men de är alla variationer på ett allmänt tema: att göra betalningar under en viss tidsperiod som är mindre än hela beloppet som ska betalas. Ett exempel på en typ av avbetalningsplan som du kan använda är ett lån med enbart ränta, som gör att du kan dela upp dina månadsbetalningar för att täcka ränta och kapital.

Att betala för något över tid

Du vill vanligtvis ta reda på avbetalningsplaner om du köper något som kostar mer än vad du har råd att betala på en gång. De flesta möbler, vitvaror och bilar säljs till exempel på avbetalning, och många hyresvärdar föredrar att hyran betalas på avbetalning. Sådana arrangemang kan vara till hjälp om du har ont om pengar vid köptillfället – eller om du bara är någon som gillar att budgetera sina utgifter så noggrant som möjligt. Om du köper en bil på avbetalning vill du förmodligen ha ett lån med en ränta som är lägre än den typiska räntan för billån. Även om du kanske kan få en lägre ränta om du betalar kontant för en bil, kan räntan på en avbetalningsplan hjälpa dig att få den bil du vill ha samtidigt som du ser till att du inte överanstränger dig.

Varför vill du ha en avbetalningsplan?

Det finns många anledningar till varför du vill köpa en vara på avbetalning i stället för att göra en klumpsumma. Vissa av dem är ganska enkla – till exempel om du har ont om pengar vid köptillfället – men andra är lite mer komplicerade. Om du till exempel köper en bil på avbetalning får du billigare räntor om du använder ett billån med längre löptider. Det innebär att dina månatliga avbetalningar också blir lägre, vilket är bra om du har svårt att hantera ditt kassaflöde eller har svårt att betala räkningar i tid. Detsamma gäller för större inköp som möbler, som ofta har högre räntor än billån. Att välja den längre avbetalningstiden vid ett möbelköp kan sänka din månadsbetalning, vilket är bra om du har svårt att få pengarna att räcka till.

Hur du får en avbetalningsplan om säljaren inte erbjuder den.

Om du vill köpa något på avbetalning men säljaren inte erbjuder en sådan måste du ta upp det under förhandlingen. Du kanske vill börja med att fråga om du kan få en avbetalningsplan som låter dig sprida ut det belopp som ska betalas över en längre period . Om säljaren säger nej kan du försöka erbjuda att betala mer i förskott i utbyte mot en lägre månadsbetalning – eller tvärtom. Du kan också försöka erbjuda en större handpenning eller en större månadsbetalning om du har möjlighet till det. Genom att ställa frågor och erbjuda olika lösningar kan du kanske få säljaren att gå med på en avbetalningsplan som fungerar bättre för dig.

Förhandla om avbetalningar vid bilköp

Om du köper en bil på avbetalning vill du förmodligen förhandla fram lägre räntor i utbyte mot att du går med på en längre månadsbetalningstid. Detta är särskilt viktigt om du inte har en strålande kreditvärdighet och därför löper större risk att inte betala dina bilbetalningar, eftersom det kan hjälpa dig att få ett billigare billån. Om du köper en bil från en bilhandlare kan du kanske erbjuda dig att sätta in mer kontanter. Detta kan hjälpa dig att förhandla fram en lägre månadsbetalning, eftersom du troligen måste lägga mer pengar för att få en lägre ränta.

Slutord: Avbetalning är inte bara för möbler eller bilar.

Avbetalning är  en metod för att fördela den totala kostnaden över en viss tidsperiod. Och varför inte? Om du har kontanter, varför inte bara göra en enda betalning och göra slut på det? Svaret ligger i att det inte alltid är möjligt att ha en så stor summa pengar tillgänglig på en gång och att det är bättre att dela upp betalningen i hanterbara delbetalningar. Det finns många anledningar till att man vill betala något i avbetalningar, du kanske inte har tillräckligt med pengar sparade för hela kostnaden, eller så vill du kanske betala av något över en längre tid. Oavsett skälet kan en avbetalningsplan göra det lättare att ha råd med något, hjälpa dig att hantera ditt kassaflöde eller göra det mer sannolikt att du faktiskt fullföljer och betalar av din skuld.